Всяка година на 14-ти ноември отбелязваме Световния ден на диабета. Той се чества от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна организация, а през 2007 г. с резолюция  на ООН става ден, официално признат и от ООН.

Датата е избрана неслучайно, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарл Бест през 1921г, изолира инсулина от панкреаса. Името му идва от латинската дума “insula”, което значи остров. Първата инжекция инсулин е направена през януари 1922 г. на 14-годишен пациент, който живее с инсулин още 14 години. Първоначало се е използвал свински или говежди инсулин, който обаче е давал чести нежелани реакции. През последните десетилетия се използват само човешки инсулини.

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

В България има над 500 000 души, диагностицирани с диабет, като над  220 000 души от тях са в преддиабетно състояние. 18 души всеки ден умират от усложнения, свързани с диабета, като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни.
Заболяването засяга около 10% от възрастното население, като  през 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%.

Основните рискови фактори за развитие на болестта са наднорменото тегло, начинът на хранене, намалената физическа активност и стресът.

Изследвания доказват, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Затова лекарите препоръчват поне 30 минути движение на ден, здравословно хранене и редовни профилактични прегледи при ендокринолог.