Скъпи деца с диабет, родители, приятели, на 14.12.2022г. без предупреждение, по най-гадния и неуважителен начин, бе уволнена доц. Савова!
Без предупреждение, без причина уволняват най- отдаденият лекар, прекрасен човек и ерудирана личност, преподавател в Медицинска академия и един „лекар на народа“,както преди години децата с диабет бяха номинирали доц.Радка Савова.
Лекар, изцяло отдаден на професията си, който достойно спазва дадената Хипократова клетва. Лекар, който е спасил хиляди деца- нашите деца!
Всички ние сме възмутени от унизителното освобождаване или по точно казано изхвърляне на този достоен за поклон лекар доц. Савова.
Затова от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет сме зготвили официално писмо което ще бъде входирано в Педиатрията, така също и в Министерство на здравеопазване, Министерски съвет и Парламента.
Официалният коментар по случая на Д-р Благомир Здравков е:

„Доц. Радка Савова е освободена на 14 декември от поста началник на Отделението по диабет в Клиника по ендокринология, диабет и генетични заболявания към СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“. Това съобщиха от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. От Асоциацията готвят протест утре в 11 часа пред Педиатрията в защита на доц. Савова и настояват за среща и обяснение „от изпълнителния директор на болницата, както и екипа, който е участвал във вземането на това унизително решение“. Те заявават още, че са „възмутени от изхвърлянето“ на „най-отдадения лекар, прекрасен човек и ерудирана личност, преподавател в Медицинска академия и  един „лекар на народа“,както преди години децата с диабет бяха номинирали доц. Радка Савова.“

Пред Zdrave.net директорът на СБАЛДБ д-р Благомир Здравков потвърди, че доц. Савова е освободена от поста, но тя самата е изявила желание да напусне от 1 януари 2023 г. По думите му причината да бъде освободена по-рано е бунт на медицинските сестри в Клиниката по ендокринология, диабет и генетични заболявания. Медицинските сестри заплашили с оставки, тъй като според тях в Клиниката имало системен хаос, допускан от доц. Савова.

„Нямаше възможност да постъпя по друг начин при опасността цяла Клиника да остане без медицински сестри. На доц. Савова е предложен консултантски договор и тя ще продължи да работи в болницата“, каза д-р Здравков.“

 

След интервю с доц. Савова става ясно, че твърденията на Д-р Благомир Здравков нямат общо с истината!

Молим всеки, който има желание да изпрати към долуспоменатите институции своя коментар, мнение, писма, жалби, предложения и искания в подкрепа на доц. Савова.
🔹Данни за контакт и кореспонденция със СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”:
Секрeтариат: 02/8154 240
Email: secretariat@pediatrichospital.bg
🔹Данни за контакт с Омбусдман на РБ проф.д-р Диана Ковачева:
Email: diana.kovatcheva@ombudsman.bg
🔹Министерство на здравеопалзването
Писма, жалби, предложения, заявления за достъп до обществена информация и т.н. можете да адресирате до електронен адрес:
delovodstvo@mh.government.bg.
С Деловодството на МЗ може да се свържете и на телефон: 02/93 01 400.
Благодарим ви!