Днес, след двегодишна пауза заради пандемичната обстановка, отново бяхме заедно.
На Велики четвъртък деца боядисаха яйца за деца с диабет в пловдивския храм „Св. Възнесение Господне“.
Деца и младежи от цялата страна, както и техните родители, се включиха в традиционното боядисване на великденски яйца в пловдивския храм „Св. Възнесение Господне“. Инициативата бе организирана от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет и бе благословена от Пловдивския митрополит Николай.
Изключително сме щастливи и благодарни, че Пловдивската митрополия отново отвори вратите си за нас и ни посрещна в уютната атмосфера на храм „Св. Възнесение Господне, за да продължим традицията след 2-годишно прекъсване заради пандемията. Вече 18 години нашата асоциация провежда на различни места из страната благотворителни кампании и даряваме яйца, козунаци и великденски сладкиши на деца с диабет в болнични заведения.
Тази година за пореден път осъществяваме инициативата с благословението на Пловдивския митрополит Николай.
„Грижата за децата винаги е заемала първостепенно значение в духовно-просветната мисия на Светата православна църква. Това е така, защото Сам Спасителят Господ Иисус Христос е посочил децата като пример и образец на духовна чистота. Именно затова душата на детето притежава особено духовно виждане и усет, в резултат на което по-късно в него се формира благодатната почва на възприемане на Словото Божие“, посочи в словото си отец Васил Кашоров. Той приветства инициативата на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет и изрази увереност, че тя ще се превърне в традиция, чрез която децата ще могат да изразят своята съпричастност към духовните празници на православната църква.
По-късно благослови и постави кръстче на челата на децата и техните семейства с първото боядисано червено яйце.
За първи път в благотворителната инициатива се включи 4-годишната Рая от Пловдив, която преди 10 месеца е отключила диабет. Тя боядиса с радост разноцветни яйца, някои от които изрисува с пастели. „Рая е на инсулин от миналата година. Храни се 6 пъти на ден, като наблюдаваме захарта й със сензор, защото ходи на детска градина“, сподели нейната майка Ивелина Дойкова. Тя допълни, че се радва дъщеря й да участва в подобни прояви, защото намира нови приятели.
За да се включи в инициативата, пристигна от София и 10-годишната Михаела Бишкова заедно с родителите си. Тя сподели, че иска да помага на децата и от малка подкрепя кампаниите на НАДМХД, свързани с превенция на диабет. Нейният по-голям брат Георги е с това заболяване и познава добре начина на живот с инсулин.
В боядисването на яйца се включи и малката Мими Чучева, която още не е навършила 3 години. Тя често играе в двора на църквата и с радост посещава някои от беседите на неделното училище, което от година е разкрито към храм „Св. Възнесение Господне“. В кампанията се включиха и 12-токласниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ Силвия Кънева и Павел Мърхов, които не само проявиха майсторски умения в боядисването, но и калиграфски качества в изографисването на великденските яйца.
Всички деца и младежи получиха книги с притчи и разкази за християнския празник от Пловдивската митрополия. Благодарим Ви деца!
В късния следобед кошници с яйца, козунаци и сладкиши бяха дарени на детските отделения по диабет към УМБАЛ „Св. Георги“ и МБАЛ „Медлайн“.
Весели празници! 💐
още информация на нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/children.diabetes